Spletne in facebook strani, kjer so objavljene izgubljene in najdene živali:

 

KORISTNI NAPOTKI PRI ISKANJU IZGUBLJENE MUCE

 

Tudi najbolj skrbnim ljudem se lahko zgodi, da se muca izgubi. To se lahko zgodi doma ali pa ko jo peljete k veterinarju (transporter je vedno najbolje kar v naročju nositi). S temi napotki vam želimo pomagati, če bi se vam to zgodilo.

 

 1. Razmišljajte vnaprej. Mikročipirajte muco. Muca naj nosi ovratnico z identifikacijsko oznako (pomembno se je zavedati, da tudi izključno notranjim mucam se zgodi, da pobegnejo).
 2. Z iskanjem začnite takoj! Najprej seveda temeljito preiščite vsak kotiček svojega doma.
 3. Vrata, okno, skozi katero mislite ali veste, da je muca zbežala, puščajte odprta, ker se muce velikokrat vrnejo domov preko točke, iz katere so zbežale.
 4. Natisnite si plakatke s sliko vaše izgubljene muce! Na plakatek napišite od kdaj jo pogrešate, kje se je izgubila, kako ji je ime, opišite njene posebnosti, če se oglaša na kakšen poseben zvok, pripišite še vaše ime in telefonsko številko. Plakatek razdelite sosedom, obesite v višini oči v svoji soseski na reklamne table, cestne svetilke, na vhodu v trgovino, pošto, lekarno, gostilno in druga mesta, kjer je velik pretok ljudi.
 5. Dajte oglas na krajevni radio! Veliko ljudi redno posluša oglase o izgubljenih živalih in radi pomagajo. Oglas lahko date tudi v lokalni časopis, na Internet stran društva za zaščito živali ali drugih njim sorodnih organizacij.
 6. Seznanite sosede! Potrkajte na vsaka vrata v ulici, predstavite se in povejte zakaj jih prosite za pomoč. Podajte jim plakatek vaše izgubljene muce in prosite, če vam lahko pomagajo pri iskanju, če lahko preiščete njihov vrt, vrtne lope, če lahko preverijo svojo garažo ali klet, če je muca mogoče notri zaprta.
 7. Obvestite zavetišče, pristojno za vaš kraj. Pošljite jim plakatek z vašo izgubljeno muco. Zavetišče tudi dnevno obiskujte, saj ni nujno, da vas bodo poklicali, če sprejmejo kakšno muco. Zaprosite, naj vam pokažejo vse nove prišleke.
 8. Obvestite lokalna društva za živali! Pošljite jim plakatke in jih zaprosite za pomoč. Zaprosite jih tudi, da obvestijo tiste člane ali prostovoljce, ki v vaši okolici, tudi daljni, hranijo prostoživeče muce.
 9. Obvestite veterinarsko ambulanto v vašem in sosednjih krajih! Pošljite jim plakatek z vašo izgubljeno muco.
 10. Iščite ob zori, zvečer in ponoči. Muca, ki se skriva, se bo odzvala šele, ko je okoli vse mirno. Kličite jih po imenu in poslušajte za morebitne odzive. Uporabljajte tudi fraze in zvoke, na katere se muca doma vedno odziva (s seboj vzemite škatlico briketov in jo potresite, njeno najljubšo hrano, igračo, … ).
 11. Uporabite dobro in močno svetilko. Iščite odsev mačjih oči. Bodite pozorni na gibanje v grmovju, pod terasami, terasah, garažah… S tem seznanite sosede, ki vam bodo verjetno dovolili, da iščete tudi ob njihovih hišah.
 12. Ne odnehajte z iskanjem! Muco lahko najdete takoj, v nekaj dneh ali nekaj tednih in mesecih.
 13. Odzovite se na vsak klic in pojdite preveriti, če je muca, na katero vas je nekdo opozoril, vaša. Nekatere muce se v prvih dneh zadržujejo v bližini doma, druge spet ne in jih najdemo nekaj ulic proč, tako da razširite krog iskanja, če vas kdo opozori na muco, ki bi lahko bila vaša.
 14. Vračajte se tudi na kraje, kjer ste muco že iskali! Običajno se muca v 10-14 dneh preneha skrivati zaradi lakote ali žeje. Lahko ste določen kraj že večkrat obiskali, pa se muca ni upala prikazati, po 10 dnevih pa se vam bo oglasila.
 15. Ne poslušajte negativnih ljudi! Vi veste, kaj vam vaša muca pomeni zato ignorirajte vse tiste, ki tega ne razumejo.
 16. Izposodite si mačjelovko. Naj vas zavetišče ali društvo pouči, kako se jo uporablja ali jih prosite, če vam pomagajo z odlovom.
 17. Na svoja vrata obesite plakatek da morebitni najditelj ve, kam vrniti muco.
 18. Pogovarjajte se z ljudmi na ulici, delavci v trgovinah, pekarnah, upokojenci, sprehajalci psov in jih prosite, če so lahko bolj pozorni na svojo okolico.
 19. Objavite oglas v socialnih medijih in prosite prijatelje, če ga delijo. Pošljite e-maile svojim kontaktom in prosite, da ga pošljejo naprej.
 20. Zunaj pustite dekice ali ležišča, ki jih uporablja muca ali pa vsebino vrečke od sesalca – muce imajo občutljive noske in jim to lahko pomaga najti dom.
 21. Prosite prijatelje za pomoč pri iskanju ali širjenju oglasa ali pa samo, da se jim lahko potožite.
 22. Če ne najdete muce, ki ima sicer proste izhode, to verjetno pomeni, da se je zgodilo nekaj, kar ji preprečuje vrnitev domov. Lahko je poškodovana, lahko se skriva iz strahu. Lahko se je znašla na neznanem kraju, ker je tam prebežala pred npr. psom, in se sedaj ne zna ali iz strahu ne upa vrniti domov. Tudi v takih primerih je nujno muco začeti takoj iskati in fizično preiskovati njeno okolico: fizično preglejte vsak kotiček, kjer bi se muca lahko skrivala, obvestite sosede, veterinarja, zavetišče, društva. Muce, ki so v strahu, bolne ali poškodovane, se bodo skrivale in bodo čisto tiho, ko boste šli lahko le 10 cm proč mimo njih, tudi najbolj prijazna in naročna muca.

 

Nikoli ne odnehajte, saj je usoda vaše muce v vaših rokah!

Kontaktni podatki

Društvo za pomoč Obalnim mačkam in drugim živalim - Mačja Preja
Associazione per l'aiuto ai gatti del Litorale e agli altri animali - Mačja Preja

Vanganelska cesta 2
6000 Koper - Slovenija

Pišite nam na: macja.preja@gmail.com ali nas pokličite na 030 926 440

Finančni prispevki

Vanganelska cesta 2, 6000 Koper

TRR: SI56 1010 0005 1987 921, odprt pri Banki Koper d.d.
SWIFT/BIC: BAKOSI2X

Koda namena: CHAR

PayPal: info@macja-preja.si
 
SMS s ključno besedo: MUCKE5 na 1919 in prispevajte 5€